Řešíte refinancování hypotéky? Nyní je nejlepší doba pro floatovou hypotéku!

  • home icon
  • blog
  • FNDfinance
  • Příspěvek: Řešíte refinancování hypotéky? Nyní je nejlepší doba pro floatovou hypotéku!

FND firma na důvěru FNDfinance 11.08.2022

Řešíte refinancování hypotéky? Nyní je nejlepší doba pro floatovou hypotéku!

Že jste o floatové hypotéce, nebo variabilní úrokové sazbě ještě neslyšeli? Není se čemu divit, banky ji velmi neradi dávají. Proč může být nyní pro klienta díky aktuální situaci na trhu výhodná?

Floatová, neboli variabilní hypotéka je druh hypotéky, který není vázaný na přesně daný úrok banky, který si sjednáváte na určité období. Variabilní úrok, ze kterého se následně vypočítává výše měsíční splátky je složen ze dvou částí, první je sazba PRIBOR (pražská mezibankovní úroková sazba), ta může být měsíční nebo tříměsíční a přidaná marže banky, která posuzuje rizikovost klienta.

Nyní splácíte více za pár měsíců méně

Pokud řešíte aktuálně vysoký úrok, které banky nabízejí, protože Vám končí fixace úrokové sazby a obáváte se, že budete následujících několik let platit více, tak čtěte dál a třeba právě pro Vás je vhodná floatová (variabilní) hypotéka.

Výše úrokové sazby, jak už jsme psali, je složená ze dvou částí, tedy PRIBOR sazbou a marží banky, reálně to teď může vycházet i více, o půl procenta nebo i procento, než nabízejí banky při fixaci úrokové sazby na 3-5 let, ale situace na trhu úrokových sazeb se právě dostává do kulminace, tedy období, kdy je předpoklad že  už nijak zásadně sazby neporostou, ale je velká pravděpodobnost, že během několika měsíců půjdou opět výrazněji dolů.

Variabilní úrok nebo fixace období?

Tedy když Vám aktuálně banka nabídne úrokovou sazbu 6,5 % s fixací na dalších 5 let, tak máte jistotu, že každý měsíc budete platit pevně danou, vysokou splátku bance a nemáte během těch 5 let moc prostoru pro změnu úrokové sazby, v případě změny situace na trhu.

Když se rozhodnete aktuálně pro floatovou úrokovou sazbu, tak třeba budete nyní platit 7,5% úrok a vyšší splátku, ale během několika měsíců se trh může opět stabilizovat, úrokové sazby budou klesat a za rok se třeba dostanou na 3 – 4 % nebo méně. Pak se můžete svobodně rozhodnout, jestli si ponecháte variabilní hypotéku, kterou můžete kdykoliv doplatit, nebo zajdete do banky, kde se domluvíte, že pro následující fixační období 5 let, budete mít úrokovou sazbu například 3,5 %.

Strategie pro přechodné období

Situace na trhu opravdu straší všechny, kteří mají nyní refixovat nebo refinancovat stávající hypotéku, kterou v době před 5 lety získaly za 2,5 %, ale je opravdu nutné tyto aktuální vysoké splátky a úroky platit dalších 3-5 let?

Pro nás rozhodně dává smysl se minimálně poptat a zjistit podmínky floatové hypotéky pro Váš konkrétní případ. Ještě doplníme, že ne každá banka možnost variabilní úrokové sazby dokáže klientům nabídnout, proto pokud máte zájem zjistit jaké jsou možnosti, tak se můžete obrátit na nás a my pro Vás tyto informace máme možnost zařídit.

Autor: FND Finance

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.