Jak financovat rekonstrukci domu nebo bytu?

FND firma na důvěru FNDfinance 05.09.2022

Jak financovat rekonstrukci domu nebo bytu?

Chtěli byste si zvelebit vaše bydlení, ale nemáte odložené dostatečné finanční prostředky? Jaké se nabízejí možnosti, abyste dosáhli svého snu o hezkém bydlení?

Dnešní ceny stavebních materiálů jsou na vysoké úrovni, než tomu bylo cca před 2-3 lety, ale to vás nemusí odradit od toho, abyste se pustili do rekonstrukce koupelny, kuchyně, nebo jiné části vašeho bydlení. Odložení rekonstrukce také nemusí být řešení, protože jak už se stává pravidlem, ceny práce i materiálu rostou rychle nahoru, ale ke zlevňování dochází jen velmi pozvolna. Úspora na rekonstrukci se tedy nemusí konat ani za další 2 roky, naopak může vše více zdražit i vlivem aktuální vysoké inflace.

Úvěr ze stavebního spoření

Jednou z možností získání financování je úvěr se stavebního spoření. Pokud již máte založeno stavební spoření více než 2 roky a odkládáte si finanční obnos každý měsíc, tak již můžete mít vytvořený základ pro získání tohoto úvěru a když zajdete do vašeho spořitelního družstva nebo banky, tak vyřídíte úvěr na rekonstrukci s lepšími podmínkami.

Co dělat, když stavební spoření nemáte? Nezoufejte i pro vás mají finanční instituce možnost, jak získat úvěr na rekonstrukci, ale podmínkou je, že první 2 roky budete mít překlenovací úvěr. Tento úvěr je něco jako meziúvěr mezi podpisem smlouvy a získáním standardního úvěru na bydlení ze stavebního spoření. Nevýhodou ale je, že tyto první 2 roky měsíčně platíte dohodnutou částku úvěru, ale téměř vše jde jako úrok finanční instituci.

Podmínkou úvěru bývá buď doložení faktur za vyčerpané peníze, nebo pořízení a dodání fotek před a po rekonstrukci.

Výhodou úvěru na rekonstrukci je jeho účelovost a tedy i banky jsou schopny poskytnou zajímavější úrokové sazby, než tomu je například u neúčelových spotřebitelských úvěrů. Další výhodou je možnost splácení po delší dobu, některé stavební spořitelny nabízejí 15, 18 i 20 let na splácení, co se pak pozitivně projeví na výši měsíční splátky a tedy nezruinuje váš rodinný rozpočet.

Spotřebitelský úvěr

Jak už bylo zmíněno výše, tak spotřebitelský úvěr je alternativou k získání finančních prostředků k rekonstrukci, respektive pomocí spotřebitelského úvěru můžete získat finance pro „cokoliv“ potřebujete. Tento typ úvěru můžete i využít když máte například na rekonstrukci odložené peníze, ale zjistíte, že vlivem růstu ceny materiálu nebo práce se náklady zvýšili a potřebujete rychle dofinancovat zbytek částky.

Spotřebitelské úvěry „na cokoliv“ nabízí téměř každá banka a vyřízení trvá někdy i jen pár hodin, vše záleží na podmínkách konkrétní banky.

Spotřebitelské úvěry mívají vyšší úrokové sazby, vzhledem k neúčelovosti a kratší dobu splácení. Standardně se spotřebitelské úvěry berou na 3, 5, 7 nebo 10 let.  

Autor: FND Finance s.r.o.

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.