5 tipů, jak ušetřit na spotřebě paliva

FND firma na důvěru FNDauto 05.04.2022

5 tipů, jak ušetřit na spotřebě paliva

Ceny pohonných hmot jsou na historických maximech a výhledy do dalších měsíců nevypadají zrovna pozitivně. Přinášíme vám pár tipů, jak na spotřebě paliva ušetřit.

Správně nafoukané pneumatiky

Jedna z věcí, která velmi ovlivňuje spotřebu paliva, je tlak v pneumatikách, respektive mít správně nafoukané pneumatiky. Podhuštěné pneumatiky mají větší přilnavost k vozovce a větší valivý odpor. Tedy pokud byste chtěli snížit spotřebu při jízdě, tak si zjistěte dle tabulky optimální hodnotu tlaku pro vaše vozidlo a na jakékoliv čerpací stanici zkontrolujte, jestli odpovídá ideálním hodnotám. Můžete i lehce přifouknout, ale opatrně hlavně v letních měsících, kdy sluneční svit dokáže tlak v pneumatice zvýšit. 

Rychlost a styl jízdy

Každý ví, že když jedete rychle, tak spotřeba paliva stoupá. Když například jedete na dálnici, kde je povolená rychlost 130 km/h, tak většina řidičů jezdí standardně kolem 140 km/h. Zkuste ale ubrat na 110-120 km/h a zjistíte, že spotřeba paliva může být klidně o 20 % nižší.

Dalším důležitým faktorem je styl jízdy, pokud budete předvídat a nebudete pořád brzdit a přidávat plyn, tak touto plynulou jízdou také ušetříte nemalé množství paliva. Pokud máte manuální převodovku, tak při jízdě z kopce, nebo při dojíždění na křižovatku, nechce zařazený převodový stupeň, když auto „brzdí motorem“, tak má nulovou spotřebu. Pokud ale vyřadíte a brzdíte jen brzdovým pedálem, tak si auto vezme nějaké množství paliva na udržování volnoběhu.

Tempomat

Pokud jezdíte dlouhé trasy, tak příjemným pomocníkem je tempomat vozu. Tento prvek je sice komfortní výbavou, ale rozhodně to není prvek pro úspornou spotřebu paliva. Funkce tempomatu je jednoduchá – udržuje nastavenou rychlost, tedy když jedete z kopce, tak brzdí, když jedete do kopce, tak přidává rychlost. Zkušený řidič dokáže ušetřit na spotřebě paliva oproti tempomatu cca 0,5 l/100 km i více. A to jen tím, že dokáže předvídat. Z kopce nechává auto jet třeba o něco rychleji, nebo i pomaleji, do kopce se nežene, nebo prudce nezrychluje. To jsou všechno faktory ovlivňující spotřebu paliva.

Klimatizace vs. otevřená okna

Dalším, dnes už standardním, prvkem výbavy je klimatizace, která se určitě hodí v době léta a vysokých teplot, nebo i v zimě v případě vlhkého vzduchu v auta, aby se nemlžily okna. Ale pokud v autě máte optimální teplotu, tak není potřeba mít klimatizaci permanentně zapnutou. Uvádí se, že klimatizace zvyšuje spotřebu vozidla o 0,2-0,3 l/100 km jízdy. Pokud tedy je v autě optimální teplota, tak bohatě postačí puštěná ventilace

Dalším faktorem jsou otevřená okna u vozidla. Pokud jedete malou rychlostí nebo po městě, tak to asi není až takový rozdíl, ale při jízdě mimo město, otevřená okna narušují aerodynamiku vozidla, to má větší odpor vzduchu a tím se opět zvyšuje spotřeba paliva.

Přebytečné věci v autě a na autě

Celková váha vozidla také ovlivňuje spotřebu vozu. Toho si můžete všimnout, když jedete sami, nebo když jede plné auto. Spotřeba se může klidně zvýšit o 2 l/100 km. Nechceme tím říct, že nemáte nikoho vozit, ale zkusit v rámci auta najít „zátěž“, která je přebytečná. U menších aut může každých 10 kg nákladu navíc zvýšit spotřebu auta o 0,1 l/100 kg. Tedy pokud například v autě vozíte několik týdnů 2 pytle hlíny po 25 kg, protože jste je koupili v akci a doteď jste je z vozu nevytáhli, tak vám mohou zvýšit klidně spotřebu o 0,5 l/100 km. Také pokud máte na střeše „rakev“, třeba pořád prázdnou (pro případ co kdyby jste ji potřebovali), tak i ta má vliv na aerodynamiku vozu a zároveň něco váží, tedy opět zvyšuje spotřebu. 

Jeden bonusový tip na závěr

S příchodem jara začíná být venku konečně hezky. Pokud nemusíte autem jezdit všude, tak vyzkoušejte alternativní dopravní prostředky, jako je kolo nebo MHD, případně se běžte za hezkého počasí projít ven. Tento tip zaručí nulovou spotřebu vašeho vozu. 

Autor: FND Auto

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.