Co je to "barva roku" společnosti Pantone?

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Co je to "barva roku" společnosti Pantone?

FND firma na důvěru 31.08.2023

Co je to "barva roku" společnosti Pantone?

Víte, co je trendy? Co takzvaně „frčí“? A zamysleli jste se někdy nad tím, jak jsou postupně v čase vnímány barvy? Možná jste o tom nikdy neslyšeli, možná se o to každý rok aktivně zajímáte, ale trendy v barvách sleduje, předvídá a do jisté míry i stanovuje společnost pantone. Každý rok také stanoví tzv. barvu roku. Proč a jak se taková barva dá určit?

Společnost Pantone

Společnost Pantone je renomovaná firma specializující se na systém identifikace, komunikace a shody barev. Byla založena v roce 1962 Lawrence Herbertem, který vytvořil revoluční systém klasifikace barev, známý jako Pantone Matching System (PMS). Tento systém umožňuje designérům, tiskařům a výrobcům z různých oborů pracovat s přesně definovanými barvami, aby dosáhli konzistentních výsledků.

Pantone je nejlépe známý pro svou barvou roku, kterou každoročně vybírá na základě analýzy trendů v designu, módním průmyslu, umění a kultuře. Tato barva má vliv na různé odvětví, včetně módy, interiérů, grafického designu a dalších kreativních oblastí.

Pantone také poskytuje profesionálům v designu a tisku nástroje, které usnadňují práci s barvami. Tyto nástroje zahrnují knihy barev, barevné vzorníky a software pro digitální design.

Společnost Pantone se stala prakticky synonymem pro standardizaci barev a jeho vliv sahá daleko za hranice designového průmyslu. Jejich přesně definované kódy barev umožňují vytvářet konzistentní vizuální identitu a komunikovat složité barevné koncepty mezi různými profesionály.

Barva roku

Návrat ke kořenům a oživení emocí - to jsou hlavní principy, které stojí za výběrem Barvy roku od společnosti Pantone. Každoročně vybraná barva má nejen estetický význam, ale i hlubší symboliku, která odráží aktuálního ducha doby a zároveň předpovídá budoucí trendy v designu, módním průmyslu a výtvarném umění.

V roce 2023 nás Pantone přivítalo do nového roku odstínem nazvaným "Viva magenta". Tato barva v sobě nese tóny růžové, červené a fuchsiové. Na první pohled má poutat pozornost svojí přirozeností a výrazností.

"Viva Magenta" je výjimečná tím, že v sobě skrývá radost a podporuje optimistickou náladu. Magentová barva je inspirována přírodou, a to konkrétně karmínovým barvivem, které produkuje brouk červec nopálový. Věděli jste, že je to jedno z nejstarších a nejcennějších přírodních barviv? Čerpání inspirace v přírodě v nás má probudit rovnováhu mezi digitálním a fyzickým životem.

Obecně se očekává, že v designu a módním průmyslu se každoročně stane barva roku od společnosti Pantone dominantním a oblíbeným neutrálním odstínem, který lze snadno kombinovat s různými barvami a vzory.

Barvy minulých let

Jak už jsme říkali, barva roku je vybírána na základě analýzy trendů, společenských událostí a emocionálního kontextu. Barva roku má za cíl odrážet aktuální náladu a ducha doby a zároveň ovlivňovat následující barevné trendy v různých odvětvích designu a umění. Pojďme se podívat, jaké byly barvy v posledních letech:

2023: Viva Magenta - Snoubí v sobě tóny růžové, červené a fuchsiové. Je nazývaná jako nová oživlá červená. Podporuje experimentování a sebevyjádření bez zábran.

2022: Very Peri - Fialový odstín nazývaný Very Periwinkle byl vybrán jako reakce na potřebu klidu, odpočinku a klidné reflexe v rychle se měnícím světě.

2021: Ultimate Gray a Illuminating - V roce 2021 byly vybrány dvě barvy roku. Ultimate Gray představuje odolnost a pevnost, zatímco Illuminating žlutá evokuje naději a pozitivitu.

2020: Classic Blue - V roce 2020 byla zvolena Klasická modrá jako symbol klidu, důvěry a stability v nejistých časech.

2019: Living Coral - V roce 2019 byla vybrána Živá korálová jako energická a teplá barva, která měla evokovat radost a optimismus.

Ať už barvy roku sledujete, nebo ne, zcela určitě najdete příklad, kdy vám zkřížila cestu. Pokud si na žádný nevzpomínáte, zkuste se kolem sebe pozorněji dívat a zkuste barvu roku najít v obchodě s oblečením, designovým nábytkem nebo v umění. A pokud budete chtít, rádi v FND Design zakomponujeme barvu roku i do vašeho nového interiéru. Přejeme vám krásné dny plné barev.

Autor: FND Design za pomoci AI

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.