Lze v současné době vydělat na koupi nemovitosti?

FND firma na důvěru FNDreality 30.11.2022

Lze v současné době vydělat na koupi nemovitosti?

Nechtěli jste kupovat nemovitost v době, kdy byly ceny domů a bytů na maximu, ale pak přišlo zdražení hypoték a teď přemýšlíte, jestli se do pořizování vlastního bydlení vůbec pouštět? Ceny nemovitostí lehce klesly, to ale neznamená, že tomu tak bude navždy. Pustíte-li se do nákupu, můžete na něm vydělat, zejména pokud využijete tzv. floatovou hypotéku.

Do klasických hypoték se v současné době moc lidí nehrne. Oproti minulým letům výrazně narostly úrokové sazby, kromě toho se i zpřísnily podmínky pro jejich získávání. Podle odhadů mají ale úrokové sazby do budoucna postupně lehce klesat. A právě v podobné situaci se může floatová hypotéka vyplatit, obzvlášť pokud narazíte na nemovitost za přijatelnou cenu.

Klasická hypotéka se prodraží

Odkládat sen o vlastním bydlení se vám nevyplatilo a teď se při pohledu na ceny hypoték bijete do čela, na druhou stranu ale pozorujete snižování cen na realitním trhu, nebo jste dokonce konečně našli svoje vysněné bydlení a jediné, co vám chybí, jsou finance? Tak jako tak se vám představa hypotéky s průměrnou úrokovou sazbou  6,31 % p.a, což je hodnota průměrné úrokové sazby k 7. listopadu 2022, nezdá příliš lákavá? Existuje ještě jedna možnost, na které můžete dokonce vydělat.

Co je to floatová hypotéka?

Není vám tento termín povědomý? Pravděpodobně jste tento produkt zaznamenali spíše pod názvem variabilní hypotéka nebo hypotéka s pohyblivou úrokovou sazbou. Všechny tři názvy ukrývají to stejné: účelovou hypotéku, jejíž úroková sazba je proměnlivá a odvíjí se od úrokových sazeb stanovených Českou národní bankou, které přímo ovlivňují úroky hypoték od bankovních společností. Hlavní rozdíl je tedy v tom, že se úrok u vaší hypotéky mění v závislosti na současném stavu finančního trhu. Místo fixace na několik let máte plovoucí úrok, který se může měnit oběma směry. Více se o tomto řešení dočtete v našem dřívějším článku.

Vydělejte na nákupu nemovitsti i v této době

Zhodnocení nemovitosti se v dnešní době zdá téměř nemožné. To ale neznamená, že by to nešlo, jenom musíte pečlivě hledat. Díky klesajícím cenám nemovitostí můžete najít byt nebo dům za lákovou cenu. Financování nákupu této nemovitosti pomocí floatové půjčky vám může pomoci během následujících let ušetřit na úrocích. Ty by totiž dle predikcí ČNB měly postupně klesat. Tímto způsobem zhodnotíte vaši novou nemovitost mnohem lépe než za předpokladu, že byste si ji pořídili na klasický hypoteční úvěr uzavřený za současných podmínek.

Chcete se o floatové hypotéce dozvědět víc nebo rovnou pomoci s jejím sjednáním? Obraťte se na nás. Naši finanční poradci vám rádi pomohou. A vaše vytoužené bydlení vám pomohou najít FND reality

Autor: FND Reality s.r.o.

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.