Jak na výběr pozemku pro stavbu domu

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Jak na výběr pozemku pro stavbu domu

FND firma na důvěru 12.10.2021

Jak na výběr pozemku pro stavbu domu

Chystáte se na stavbu domu? Ať už vlastníte pozemek nebo si jej chcete teprve koupit, to, co byste měli vědět, platí v obou případech.

U pozemků se musíte orientovat v tom, co je stavební parcela, pozemek určený k výstavbě, louka, travnatý porost, ostatní plocha apod. Dále zda má váš pozemek dostupné sítě, nebo je už dokonce zasíťovaný. Zajímejte se také o přístupovou komunikaci, lokalitu, ve které je pozemek situován a občanskou vybavenost. Důležitá je také vzdálenost od většího města, se kterou souvisí zejména pracovní příležitosti.

Nezapomeňte si ověřit, zda je pozemek určený k výstavbě. Pozemek určený k výstavbě je zařazen v územním plánu, smí se na něm stavět, ale například ještě nemá vyřešené sítě nebo přístupovou komunikaci. Na základě potvrzení z příslušného stavebního (či obecního) úřadu, že se jedná o pozemek, který je určený k zástavbě, už můžete požádat i o úvěr na koupi pozemku a odhadce banky už může stanovit jeho tržní cenu.

Díky územnímu plánu mimo jiné zjistíte velikost zastavěného území a tedy i hustotu předpokládané zástavby. Abyste pak nebyli zklamaní, že si na velkém pozemku postavíte velký dům, ale jeho maximální zastavěná plocha může být o poznání menší. Zároveň si musíte být jistí, že se na konkrétní pozemek dům vůbec vejde. Musíte vědět, jak daleko od hranice pozemku, ale i přístupové komunikace, smíte stavět, což opět ukáže územní rozhodnutí k dané lokalitě. Klient by si měl také ohlídat, do jaké výšky smí stavět, zda neexistuje omezení ve výběru typu střechy, ale třeba i její barvy. 

Pokud na hranici pozemku nejsou připravené sítě (elektřina, voda, plyn), pak se musí tyto sítě napojovat například od sousedních pozemků či od jiných sousedů, a to může značně zvýšit cenu výstavby domu.

Zdá se to až moc složité? Pro nás odborníky ani trochu! Jsme v tomto zběhlí a rádi vše vyřídíme za vás!

CHCI STAVĚT S FND STAVBY

Zdroj: www.ceskestavby.cz
Autor: FND Stavby

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.