Jaké v dnešní době zvolit vytápění domu?

FND firma na důvěru FNDstavby 26.08.2022

Jaké v dnešní době zvolit vytápění domu?

V dnešní turbulentní době vysoké inflace, drahých energií, hůře dostupných stavebních materiálů a celkové společenské nejistoty vystupuje na povrch mnohem výraznější potřeba promyslet ekonomické aspekty bydlení. Víte, jaké vybrat topení pro váš dům? 

Pokud už bydlíme, tak pohybujeme se v jasně daných mantinelech konkrétní stavby, ale pokud teprve stavíme, otevírá se nám více možností, jak ovlivnit náklady na běžný provoz domu. Jednou z nejvyšších položek bývají tradičně náklady na vytápění. Jaké tedy zvolit?

Kotel na tuhá paliva a plyn

Dříve se prostě topilo buď kotlem na tuhá paliva (uhlí, dřevo), nebo plynem. Vytápění elektřinou bylo v menšině, vzhledem k jeho vyšší ceně. Dnes je ale trh s možnostmi vytápění širší. Kromě kotlů na tuhá paliva, která jsou čím dál víc pod dohledem z hlediska ekologického provozu, se stále drží na výsluní vytápění plynem. Ten sice rekordně zdražil, ale vidina budoucího poklesu cen stále drží spoustu spotřebitelů i odborníků v oboru vytápění u tohoto typu vytápění.

Topení elektřinou

I elektrické vytápění doznalo značného posunu. Vzhledem k technologickému posunu se dají sehnat kotle s opravdu ekonomickým provozem. U každého se najde důvod pro i proti. Co se ale stále častěji skloňuje, a mnoho lidí v tomto segmentu tápe, jsou tepelná čerpadla. Jsou opravdu taková výhra?

Tepelné čerpadlo

Nejprve je třeba si říct, že je více typů tepelných čerpadel. Některá fungují na principu geotermální energie a jiná čerpají energii ze vzduchu. Geotermální čerpadla tahají teplo z hlubokých vrtů, kde je teplota stabilní a nepodléhá vlivům počasí. Mráz, déšť, slunce… Vždy máme stabilní hodnoty energie, které nám čerpadlo zužitkovává. U typu založeném na čerpání energie ze vzduchu hraje počasí výraznější roli. V mrazivých dnech třeba nemá takovou účinnost. Ale pro jeho instalaci k domu nepotřebujeme vrtat hluboko do země.

Obecně mají tepelná čerpadla nižší výkon oproti např. plynovému kotli, ale pro pohodlné teplo bohatě dostačují a mají jednu nespornou výhodu. Můžeme se s nimi stát zcela nezávislými na dodávkách energie pro vytápění z veřejných sítí.

Tepelné čerpadlo a FVE panely

Když zkombinujeme tepelné čerpadlo s fotovoltaickými panely, které bychom využívali pro jeho napájení, udržíme si doma teplo i při výpadcích proudu, plynu i elektřiny. Vysoká pořizovací cena může leckoho odradit, ale nezapomínejme, že je stále možnost čerpat státní dotace, které nám mohou porýt až polovinu nákladů na pořízení a montáž a díky úsporám, plynoucím z provozu tepelného čerpadla se nám tato investice může vrátit už do 10 let.

Je pravdou, že ne pro všechny typy domů může být tepelné čerpadlo ideální volbou. Ale pokud nám nevyhovují klasické způsoby vytápění z toho, či onoho důvodu, je určitě na místě se o tepelná čerpadla začít zajímat a pozvat si odborníka na nezávaznou konzultaci

Autor: FND Stavby s.r.o.

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.