6 tipů na přípravu auta na zimu

FND firma na důvěru FNDauto 24.11.2021

6 tipů na přípravu auta na zimu

Blíží se svátek svatého Martina, tedy období, kdy by dle pranostik měl napadnout první sníh. I když ani letos to nevypadá, že by měl přijet na pomyslném bílém koni a tedy bychom se mohli sněhové nadílky na našich silnicích dočkat, je dobré mít auto na zimu připraveno. Přinášíme vám tipy, co si pohlídat a zkontrolovat před tou pravou zimní sezónou.

Pneumatiky

O přezutí na zimní pneumatiky jsme psali již minule, takže jen ve zkratce, pokud máte již přezuto, a neprověřovali jste stáří a vzorek pneumatiky, tak připomínáme, že je potřeba jezdit na zimních pneumatikách, které mají minimálně 4 mm výšku dezénu a doporučuje se mít maximálně 4 roky staré pneumatiky, poté již pryž, ze které jsou pneumatiky ztrácí své ideální vlastnosti. Pokud si nepamatujete kdy jste si pneumatiky kupovali, pomůže vám k tomu přímo značka DOT na pneumatice, kdy se ze čtyřmístného čísla dočtete měsíc a rok, kdy byla pneumatika vyrobena, pokud tedy máte číslo „2315“ znamená to, že pneumatika byla vyrobena 23. Týden roku 2015, tedy je více než 6 let stará.

Autobaterie

Stav baterie také ovlivňuje její stáří a styl jízdy řidiče, pokud jezdíte jen po městě, nebo máte baterii staršího data (více než 5 let) měli byste před zimou svou baterii nabít, aby vás nezaskočilo s prvním větším mrazíkem, že nenastartujete. Pokud při nabíjení baterie zjistíte, že ji nelze dobít na plnou kapacitu, měli byste pro jistotu přemýšlet o zakoupení nové. 

Voda do ostřikovačů

Léto je pryč, tak by z nádržky ostřikovačů a celé soustavy měla být odstraněna i letní voda do ostřikovačů, důvod je jednoduchý, voda se zmrznutím rozpíná a tedy pokud necháte v ostřikovací soustavě letní kapalinu, tak se může stát že vám rozpínáním některé plastové součástky popraskají. To se týká i když byste spustili ostřikování, mohli byste polámat zamrzlý motorek. Dalším důvodem je také to, že pokud máte na okně jen lehkou námrazu, při použití zimní kapaliny do -20 °C  nebo -30 °C můžete si ušetřit práci se škrabáním předního skla, jelikož ji tato kapalina bez problému rozpustí.

Gumové těsnění dveří

Před zimou je také vhodné ošetřit například silikonovým olejem gumová těsnění dveří a kufru, důvod je jednoduchý, silikonový olej odpuzuje vodu, tedy nestane se, že při zatečení vody by zůstávala na gumovém těsnění a nepřimrznou vám dveře. Při agresivním lomcování zamrzlých dveří se může stát, že si poškodíte kliku, nebo dveřní těsnění, které můžete buď vytrhnout nebo poškodit. 

Doplňková zimní výbava do vozu

S prvním sněhem každý motorista určitě ocení, když nemusí nadílku odklízet holou rukou – doporučujeme do auta umístit malý smetáček, k lepšímu a rychlejšímu oškrábání oken doporučujeme mít kvalitní škrabku na okna, které se vyrábí v různých tvarech, velikostech i provedeních. Když tuto škrabku doplníte i o rozmrazovač oken ve spreji/rozprašovači, tak si ulehčíte úmorné škrabání auta po ránu. Rozmrazovač stačí nastříkat na námrazu – ideálně na všechny okna a většinou, než oběhnete celé auto, tak pak již stačí buď gumovou stěrkou setřít nebo použít stěrače v případě předních/zadních oken.

Jedete na hory? Buďte připraveni!

Pokud plánujete vyrazit i na hory, tak se doporučuje mít s sebou v autě sadu řetězů, někde je použití dáno značkami. Pak přibalit malou lopatu, hodí se, když potřebujete vyhrabat auto z většího přívalu sněhu a tažné lano, které Vám může pomoci při vyproštění auta. Pro ty, kteří chtějí být připraveni úplně na vše, můžete přibalit i malý balík písku, kterým v případě námrazy můžete podsypat kola, abyste se vysvobodili. 

Autor: FND Auto

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.