Kdy je správný čas pro vyhledání stavební firmy, když plánuju postavit dům?

  • home icon
  • blog
  • FNDstavby
  • Příspěvek: Kdy je správný čas pro vyhledání stavební firmy, když plánuju postavit dům?

FND firma na důvěru FNDstavby 18.07.2022

Kdy je správný čas pro vyhledání stavební firmy, když plánuju postavit dům?

Konečně nastal čas na splnění vašeho snu a plánujete pořízení vlastního domu? Pokud chcete bydlení přesně podle vašich představ, bude třeba volit novostavbu na míru. Jestliže nemáte čas ani zkušenosti se stavbou, nejpohodlnějším řešením je využít služeb stavební firmy a zvolit realizaci typového domu. Jak ale najít tu správnou firmu a jak dlouho předem ji oslovit?

Vybírejte pečlivě

Pravděpodobně víte, že kvalitní řemeslníci se platí zlatem a čekací doba tomu odpovídá. Stejné je to i se stavebními firmami. Nejprve se poptejte známých v lokalitě, kde se chystáte stavět, případně i rodiny nebo přátel v dojezdové vzdálenosti. Vždy je lepší zvolit firmu, se kterou mají vaši blízcí osobní dobrou zkušenost. Pohledejte i recenze na internetu, případně se poptejte v lokálních skupinách například na Facebooku.

Stavba domu je jednou z největších životních investic, dejte si proto záležet při výběru firmy, které svěříte svoje peníze. Před samotným oslovením stavebních firem byste měli mít dobrou představu o rozpočtu a vašich možnostech financování celého projektu, tj. jaký je váš příjem a bonita, a pokud jste OSVČ, jak vypadá vaše daňové přiznání za poslední rok až dva z pohledu banky.

Máte seznam spolehlivých řemeslníků nebo firem? Je možné, že jich budete muset obvolat několik, než narazíte na tu, která bude moci zahájit práci ve vámi zvoleném termínu. Proto volejte pokud možno hned, jakmile budete mít alespoň přibližnou představu o lokalitě a velikosti budoucího domu. Jestli chcete začít stavět co nejdříve, může se stát, že žádná z ověřených firem nebude mít kapacity se vám věnovat.

Jestli vás netlačí čas, počkejte si na ně. Neznámé firmy bez recenzí, které jsou k dispozici prakticky ihned, mohou ze stavby domu udělat noční můru. V lepším případě vás budou stát peníze navíc za opravy nepodařených částí. V tom horším mohou nekvalitní prací ohrozit bezpečnost vás a vaší rodiny.

Při výběru stavební firmy je také třeba realisticky počítat s tím, že celý proces k vlastnímu bydlení od první návštěvy až k nastěhování zabere v ideálním případě rok a půl, často ale i dva roky. To platí za předpokladu, že již vlastníte stavební pozemek, v rámci územního plánu je na něm možnost stavby, jste pro banku bonitní či máte dostatečné finanční prostředky na stavbu a seženete stavební firmu, která je schopná začít s pracemi ve vámi zvoleném termínu.

Samotné přípravné práce jako je projektování, územní řízení, stavební řízení atd. mohou zabrat i rok, doba samotné realizace se pak odvíjí od náročnosti a velikosti stavby, zpravidla byste však měli též počítat minimálně s rokem. Pokud tedy chcete bydlet ve vlastním do dvou let, je vhodné začít výběr stavební firmy řešit už nyní. V každém případě je na místě obrnit se trpělivostí.

Kompletní servis? Žádný problém

Jestli se vám orosí čelo pokaždé, když si vzpomenete, co všechno vás během stavby domu čeká, možná byste měli zvážit spolupráci se spolehlivou firmou, která kromě samotné stavby zařídí i vše, co jí předchází. Kromě přípravy projektu může pomoci s výběrem pozemku, zajistí veškeré zařizování na úřadech a nakonec dům postaví podle projektu, který navrhne na základě vašich požadavků. Na vás už pak bude jen kolaudace a nastěhování. Ať už potřebujete postavit dům na klíč, pomoci s projektem nebo hledáním pozemku či zařídit kompletní služby, aby vám stavba domu nepřinášela žádné starosti, vždy se můžete obrátit na naše specialisty, kteří udělají vše pro to, abyste bydleli co nejdříve.

Autor: FND Stavby

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.