Odečet bodů díky kurzu na polygonu

FND firma na důvěru FNDauto 27.04.2023

Odečet bodů díky kurzu na polygonu

Víte, že si můžete nechat odečíst až 3 trestné body, nasbírané za dopravní přestupky? Díky absolvování kurzu na polygonu tak můžete klidně předejít i odebrání řidičského průkazu. Vše má samozřejmě svá pravidla. A na ty se teď společně podíváme.

Když řidič nasbírá 12 trestných bodů za různé přestupky, přijde o řidičák. Je tzv. vybodovaný a aby řidičské oprávnění znovu získal, musí absolvovat přezkoušení. Pokud ale už nějaký ten bodík máte a bojíte se, že by mohla nastat situace, kdy se s řidičákem rozloučíte, je tu možnost 3 body odebrat.

Bodové limity

Kurz bezpečné jízdy pro odečet trestných bodů ale můžete absolvovat pouze, pokud máte méně než 10 bodů a zároveň, žádný z bodů nesmí být za závažné dopravní přestupky jako je nedovolené předjíždění jízda pod vlivem a podobně. Takové přestupky jsou hodnoceny 6 a více trestnými body. Legislativa tak opravdu zohledňuje, jestli se na silnicích nechová řidič jako pirát silnic. Ale pokud máte bodíky za drobné přestupky, které se prostě občas mohou stát i jinak ohleduplným řidičům, dostáváte šanci. Je zde ale ještě jedna podmínka. Kurz smíte absolvovat pouze jednou do roka. Takže recidivista, který sbírá body poměrně často má také smůlu.

Přidaná hodnota

Na polygonech se jezdí zpravidla vlastním autem. A i když si můžete často auto půjčit, doporučuje se jet vlastním. Protože v provozu potom nebudete mít vypůjčené auto, a přece jen se každé chová trochu jinak. Kurz probíhá několik hodin. Čas se může mírně lišit polygon od polygonu. Ale počítejte s tím, že na něm strávíte v podstatě celý den. Část je věnovaná teorii a část praxi, kde si vyzkoušíte krizové situace, které vás mohou v běžném provozu překvapit. A to je výrazná přidaná hodnota celého kurzu. Protože jen poslouchat teoretické příklady často ničemu nepomůže.

Kde kurz absolvovat

Kurz s odečtem trestných bodů řidiče můžete absolvovat v řadě měst. Například v Brně, Příbrami, Hradci králové, Mostě nebo Třinci. Míst je samozřejmě více. Prostě si vyhledejte, kde ve vašem okolí je nejbližší polygon a na kurz se přihlaste. Jen si dejte pozor, aby se jednalo o akreditovaný kurz. Pokud by se ukázalo, že ne, tak máte sice hezký řidičský zážitek, ale s body vám to, samozřejmě, nepomůže.

Jak na odečet

To, že absolvujete kurz, samo osobě k odečtu bodů nestačí. Celý proces vypadá následovně. Zjistěte si stav svého bodového konta. To můžete udělat buď na pracovišti CzechPOINT, nebo na příslušném odboru dopravy. Výpis bodového hodnocení musíte doručit akreditovanému středisku, kde budete kurz absolvovat. Na základě toho pořadatel kurzu bezpečné jízdy vyhodnocuje, jestli můžete kurz na odečet bodů absolvovat. Po absolvování kurzu musíte o odečet bodů písemně požádat na úřadu s rozšířenou působností. A to nejpozději do 30 dnů od kurzu. To, že k žádosti musíte připojit potvrzení o absolvování kurzu asi ani nemusíme zdůrazňovat.

I když nepotřebujete odečíst body, potrénovat bezpečnou jízdu určitě není na škodu. Třeba pak budete mít z řízení lepší pocit. Přejeme vám hodně bezpečných kilometrů.

Autor: FND auto

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.