Extrémní nárůst cen stavebních materiálů se dotkne i nás a našich klientů

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: Extrémní nárůst cen stavebních materiálů se dotkne i nás a našich klientů

FND firma na důvěru 30.06.2021

Extrémní nárůst cen stavebních materiálů se dotkne i nás a našich klientů

Vždy při plánování projektů a kalkulací domů počítáme s růstem cen za materiál, ale kdo by předpokládal nárůst o 100 %, u některých materiálů dokonce o 150 %, a to během pár týdnů, ne-li dnů?

Vzhledem k tomuto neustálému vývoji cen stavebních materiálů jsme bohužel nuceni zvýšit ceny rodinných domů. Jednáme s řediteli největších sítí stavebnin, s jejich produkt manažery a také s výrobci. Je nedostatek vstupních surovin, velká poptávka a omezení pracovních sil. To vše vede k největšímu a nejvíce nepředpokládanému zdražení, jaké kdy nastalo a možná ještě nastane. Doposud jsme na tuto změnu nereagovali, ale vzhledem k vývoji cen budeme muset ceny domů upravit.

Například dřevo je již přibližně o 100 % dražší, než jsme nakupovali loni. Zdražování probíhá v několika vlnách a jde o desítky procent měsíčně. Polystyren a další izolační materiály vzrostly prozatím o 70 %. Železo je na 150 % lednové ceny letošního roku. Elektromateriál vzrostl už minulý rok a letos pokračuje v růstu také, a to o další desítky procent. Plastové výrobky se zdražují a jejich zdražení bude narůstat. Dokonce i spojovací kovový materiál roste stejně jako železo o více než 100 %.

Hlavním důvodem zdražování jsou důsledky celosvětové pandemie. I materiál se musí někde vyrobit, a pokud byly několik měsíců zavřené fabriky a výrobny, materiál neměl kdo ani kde vyrábět. Svou roli hraje i cena dopravy materiálu.

Rádi bychom, abyste především vy, naši klienti, měli na paměti, že využíváme všech našich sil, abychom si s touto krizí poradili. Jedná se o nepředpokládané změny napříč celosvětovým stavebním trhem, které bohužel nemůžeme výrazně ovlivnit, protože ceny rostou po celém světě, tudíž i v Česku.

Jsme optimisté a věříme, že do dalšího nuceného zdražování již nebudeme muset jít. I dále bychom rádi drželi příznivé ceny tak, jako jim bylo začátkem letošního roku.

Autor: FND Stavby

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.