Co je to rustikální styl?

FND firma na důvěru FNDdesign 01.02.2024

Co je to rustikální styl?

Už jste někdy přemýšleli nad tím, co vlastně který designový styl značí? Jasně, člověk má nějakou představu, ale dokázali byste opravdu bezpečně určit, který styl je ten a ten. Anebo jej prostě popsat? V následující sérii článků se pozorněji podíváme na několik základních designových stylů. Dnes si prohlédneme rustikální styl. 

Ve zkratce

Rustikální styl by se jednoduše dal popsat, jako zdobený opak jednoduchého designu založeném na přímých liniích. V podstatě je založený na dekoračních prvcích odkazujících na zdobený nábytek minulosti. Ne, že byste si hned měli představit intarzovaný barokní nábytek, ale zdobných prvků je výrazně víc než u jiných stylů.

Atmosféra

Rustikální designový styl se vyznačuje jedinečnou kombinací rustikálního a přírodního vzhledu spojeného s prvky zemědělského, venkovského prostředí. Tento styl přináší do interiérů a exteriérů atmosféru autentičnosti, tepla a jednoduchosti.

Hlavním prvkem rustikálního designu jsou přírodní materiály jako dřevo, kámen či cihly. Nezpracované a hrubé povrchy těchto materiálů vytvářejí dojem přirozenosti a autenticity prostoru. Dřevěné trámy, podlahy nebo nábytek s hrubým povrchem podtrhují charakter rustikálního designu.

Barvy a dekorace

Barvy hrají v rustikálním stylu důležitou roli. Převažují teplé tóny jako hnědá, odstíny terakoty, zemitější barevné palety, které podtrhují spojení s přírodou. Často se používají i pastelové barvy, které dodávají prostoru jemnost a harmonii.

Rustikální styl se projevuje i v doplňcích a dekoracích. Kovové prvky, rustikální lustry či starožitné kovové doplňky, které připomínají venkovský život, patří mezi typické prvky tohoto stylu. Přírodní textilie jako bavlna, lněné látky či juta se také často využívají.

Rustikální styl není jen současným módním trendem, ale i způsobem života spojeným s pohodlím, jednoduchostí a láskou k přírodě. Je to způsob, jak vnést do domova nebo prostoru harmonii a útulnost, která oslovuje smysly a vyvolává pocit spojení s přírodou.

Autor: FND Design

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.