Proč ČNB zvedá úrokové sazby a co tím vůbec může ovlivnit?

  • home icon
  • blog
  • FNDfinance
  • Příspěvek: Proč ČNB zvedá úrokové sazby a co tím vůbec může ovlivnit?

FND firma na důvěru FNDfinance 31.05.2022

Proč ČNB zvedá úrokové sazby a co tím vůbec může ovlivnit?

Téměř nikdo v České republice nebyl ušetřen informace o tom, že Česká národní banka neustále zvedá základní úrokovou sazbu a tím se snaží bojovat proti inflaci. Proč to vlastně dělá a jaké jsou druhy sazeb v našem bankovním systému, to vám vysvětlíme v našem článku.

Abychom neznalé zasvětili do problematiky, tak meziročně inflace v dubnu dosáhla cca 14 %, to znamená, že za každých vydělaných 10.000 Kč si koupíte o 1.400 Kč méně reálného zboží než tomu bylo loni. Výši inflace ovlivňují různé faktory - ať už tomu předcházel COVID, zdražování materiálu, nedostatek polotovarů do výroby, energetická krize a zvyšování cen ropy či plynu. Česká národní banka se snaží tuto domácí inflaci krotit a to zvyšováním různých úrokových sazeb. O jaké konkrétní se jedná?

Dvoutýdenní REPO sazba

REPO sazba, neboli základní sazba, je jeden z nástrojů měnové politiky České národní banky, s jehož pomocí usměrňuje míru inflace. Určuje totiž úrok REPO operací. Tedy takových, u kterých banka prodává cenné papíry se závazkem, že je v daném termínu koupí zpět.

Centrální banka díky tomu získává od komerčních bank přebytečnou likviditu (volné peníze) a snižuje množství peněz v oběhu. Díky tomu snižuje také inflaci. 

Diskontní sazba

Diskontní sazba říká, s jakým úrokem si české komerční banky ukládají peníze u České národní banky. ČNB pomocí diskontní sazby říká bankám, za kolik procent u ní mohou bezrizikově umístit své peníze (10 mil. a více). To má vliv na cenu úvěrů podnikům a také na výši úrokové sazby u půjček pro spotřebitele. 

Pokud tedy ČNB diskontní sazbu zvyšuje, české banky zvyšují své úrokové sazby vkladů i úvěrů. Pokud ČNB diskontní sazbu sníží, dosáhne zvýšení objemu peněz v oběhu pomocí levnějšího úvěrování o bank. To má podpůrný vliv na ekonomiku.  

Lombardní sazba

Lombardní sazba určuje, s jakým úrokem si mohou komerční banky od centrální banky půjčovat. Při zvýšení lombardní sazby dochází i k růstu komerčních sazeb a banky a podniky si méně půjčují. 

S rostoucím úrokem z půjček lidem vzrostou splátky a nemohou si dovolit nakoupit tolik zboží. Majetnější občané mají ale ze zvýšení sazeb Českou národní bankou radost, protože dochází i k růstu úrokových sazeb termínovaných vkladů a spořicích účtů.

Lombardní úvěr je úvěr mezi centrální bankou a komerční bankou, kde si komerční banka půjčuje oproti zástavě cenných papírů. Pro banku věřitele je takový úvěr jednoduše vymahatelný, protože při nesplacení prodá cenné papíry. 

Zdroj: www.banky.cz/slovnik
Autor: FND Finance

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.