Připravit auto na dovolenou nemusí být žádný oříšek

  • home icon
  • blog
  • FNDauto
  • Příspěvek: Připravit auto na dovolenou nemusí být žádný oříšek

FND firma na důvěru FNDauto 03.08.2022

Připravit auto na dovolenou nemusí být žádný oříšek

Plánujete dovolenou vlastním autem? Přečtěte si pár základních bodů, co byste měli před cestou zkontrolovat, aby vše proběhlo bez komplikací.

1) Změřte tlak v pneumatikách

Jestliže nevíte, jaké správné hodnoty by měly mít pneumatiky na vašem autě, podívejte se na dveře řidiče, pojistkovou skříňku nebo vnitřní stranu krytu palivové nádrže, tam by měly být údaje napsané. Tlak v pneumatikách udává výrobce vozidla a je doporučené ho měřit za studena. Pokud by byly pneumatiky příliš zahřáté, s největší pravděpodobností bude naměřená hodnota chybná. A proto je nejlepší zamířit na nejbližší benzinku.
Dále nezapomeňte zkontrolovat hloubku dezénu. Použitelné letní pneumatiky musí mít minimální hloubku 1,6 milimetru. Nejvhodnější na měření dezénu je nástroj, který se nazývá hloubkoměr.

2) Provozní kapaliny

Kontrola kapalin se vyplatí. Kvůli jedné nedoplněné nádobce můžete následně za opravu auta dát hromadu peněz. Nepodceňujte tedy kontrolu:

  • Motorového oleje.
  • Brzdové a chladící kapaliny.
  • Kapaliny do ostřikovačů.
  • Kapaliny do posilovače zařízení.

3) Povinná výbava

Požadavky na povinnou výbavu jsou v každé zemi jiné. Někdy dokonce i velmi zásadně. Proto si zjistěte, co vše potřebujete, ať neplatíte zbytečně pokutu. V některých zemích musíte mít například reflexní vesty pro každého cestujícího, nebo je povinnost mít hasící přístroj v autě.

4) Potřebné doklady

  • Řidičský a občanský průkaz, pokud vyrážíte po Evropě. Jestliže jedete mimo Evropu, nezapomeňte si přibalit pas.
  • Malý techničák.
  • Zelená karta = Mezinárodně uznávaný doklad o povinném ručení.
  • Evropský formulář pro záznam o dopravní nehodě.
    Jestliže máte auto půjčené např. od kamarádů, mějte sebou doklad o zápůjčce. Např. v Rakousku policisté tento doklad vyžadují a je dobré ho mít i v angličtině.

5) Světla a čelní sklo

Zkontrolujte si, zda vám svítí všechna světla. Také doporučujeme umýt si čelní sklo a pokud máte pocit, že stěrače již neplní svoji funkci, kupte si nové. I v letních parních dnech může přijít pořádně vydatný déšť.

6) Dálniční známka

Většina zemí má již možnost zakoupit si elektronickou dálniční známku nebo se zde platí lokální mýtné - zjistěte si jak to je právě v zemi, kterou budete projíždět.

7) Peníze

Mějte sebou v autě po ruce platební kartu. Může se stát, že narazíte na zpoplatněný dálniční úsek v zahraničí, kde se buď bude platit hotově, ale převážně vše již funguje přes platební karty.

8) Umístění zavazadel

Nejtěžší kufry by měly jít dozadu kufru co nejblíže zadním sedačkám. Díky tomu zajistíte nízké těžiště a auto se bude mnohem lépe ovládat.

9) Pojištění vozidla a cestovní pojištění

Zkontrolujte si, do kdy máte pojištěné vozidlo.
Samozřejmě do zahraničí pojistěte sebe a osoby, které pojedou s vámi v autě. Jestliže berete i vašeho pejska nebo kočičku, můžete je také připojistit. Nezapomeňte, že i čtyřnohý mazlíček může na dovolené pěkně vyvádět a vy budete poté potřebovat sehnat veterináře, který se o něho postará. Takové náklad vám mohou pěkně zasáhnout do rodinného rozpočtu. 

Je toho mnoho, co je potřeba zkontrolovat. Neváhejte se obrátit na naše autopůjčovny, které mají všechny auta pravidelně servisovány. Nemusíte se tedy obávat cesty do zahraničí a můžete si plně užít vaši dovolenou. 

 

Autor: FND Auto

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.