FAQ – ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

  • home icon
  • blog
  • Příspěvek: FAQ – ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

FND firma na důvěru 30.10.2020

FAQ – ČASTO KLADENÉ OTÁZKY

Denně se nás ptáte na spoustu otázek a my na ně rádi odpovídáme. Ty nejčastější otázky a odpovědi jsme sepsali do krátkého článku.

1) Můžu si vzít hypotéku, když mám pracovní smlouvu na dobu určitou?

Pracovní smlouva na dobu určitou není překážka. Víme o bankách, kde to jde. Důležité je, abyste již měli pro zkušební době a zároveň nebyli ve výpovědní lhůtě. Vždy je pak lepší, pokud chodí mzda na bankovní účet. Příjem lze prokázat i ze zahraničí, takže i např. jako pendler dostanete hypotéku.

 

2) Musím mít při koupi nemovitosti našetřené své vlastní peníze?

Dobrá zpráva je, že vlastní peníze mít nemusíte. Při správné kombinaci finančních produktů dokážeme zajistit pomocí úvěrů 100 % kupní ceny. Můžete si tedy pořídit vlastní bydlení, i když nemáte své peníze. A nebo si nechat vlastní peníze na vybavení nemovitosti a nemusíte je utrácet za samotnou koupi.

 

3) Jaké jsou poplatky za vyřízení hypotéky?

Standardně platíte za odhad nemovitosti 3.000-5.000 Kč. V některých bankách se platí i za vyřízení úvěru, a to cca 3.000 Kč. Pak nesmíte zapomenout na poplatek na katastru ve výši 2.000 Kč. My vás ale těchto poplatků zbavíme. Najdeme banku, kde nám dají vše zdarma a ještě za vás zaplatíme poplatek na katastru. Naše služby jako takové jsou zdarma.

 

4) Když jsem vdaná/ženatý, můžu si vzít hypotéku sám?

V případě manželství musíte vždy žádat o úvěr společně. Pokud chce hypotéku jen jeden z vás, musíte mít notářský zápis o zúžení společného jmění manželů. To pak přesně určuje, kdo vlastní jaký majetek a vymezuje to, že může žádat o úvěr jen jeden z vás. Poplatek za takový zápis činí 5.000-10.000 Kč.

 

5) Jak dlouho trvá vyřízení hypotéky?

Vyřízení hypotéky je otázkou týdnů. Nejvíce času zabere vyhotovení odhadu, kdy je potřeba intenzivně jednat s odhadcem nebo bankou. Ale nebojte se, nenecháme vás v tom. Běžně jednáme za vás s odhadci, bankou, realitními makléři i úřady. Pomůžeme vám i se samotným vyčerpáním hypotéky, což bývá asi to nejsložitější.

 

6) Musím mít k hypotéce účet u banky? Kolik to stojí?

Ve většině případů je potřeba účet u banky, kde budete mít zároveň hypotéku. Tyto účty ale bývají zdarma v případě, že jej budete aktivně využívat. A to je celkem maličkost. V podstatě stačí, aby tam chodily peníze na splátku a proběhla nějaká aktivita, třeba platba za inkaso. O nic víc se starat nemusíte.

 

7) Jak dlouho můžu hypotéku splácet?

Nejdéle lze hypotéku splácet 30 let. Důležité je, abyste v den splatnosti měli maximálně 70 roků. Pokud je to více, pak je potřeba délku splatnosti zkrátit. Možností je ale mít mladšího spolužadatele. Ten vám věkovou hranici sníží a splácet si můžete klidně i 30 let, i když pravidlo 70 roků překročíte. Každá banka má na to trochu jiné požadavky, ale jde to.

 

8) Co když nebudu mít na splácení?

Vždy je potřeba s bankou komunikovat a neschovávat se. Banka netouží po tom, abyste špatně spláceli a bude hledat řešení, třeba úpravu splátkového kalendáře. Rozumné je mít životní pojištění, které vám nahradí výpadek příjmů v případě pracovní neschopnosti nebo ztráty zaměstnání. Štěstí přeje připraveným.

 

9) Kdy musím zaplatit první splátku hypotéky?

Ve většině případů platíte první běžnou splátku asi dva měsíce po načerpání úvěru. Při hypotéce na výstavbu tedy platíte běžnou splátku třeba až za dva roky. V tomto mezidobí platíte pouze úroky z vyčerpané částky. Takže i když máte hypotéku na 4.000.000 Kč se splátkou 16.000 Kč, samotná splátka úroků během čerpání může být např. jen 3.500 Kč.

 

10) Můžu si navýšit stávající hypotéku?

Navýšit stávající hypotéku nelze. Pokud tedy potřebujete nové peníze, musíte to řešit jako novou hypotéku. Dnes už je ale jedno, jestli máte hypotéku jednu nebo čtyři. Měsíční poplatky za správu úvěru se již neplatí a v rámci našich služeb vám vyřídíme hypotéku úplně bez poplatků, takže mějte hypoték kolik budete chtít.

 

11) Musím kvůli vyřízení hypotéky někam chodit?

Pokud nechcete, tak nemusíte. Vše vyřídíme za vás klidně u vás v obýváku. Dokážeme společně sepsat žádost o hypotéku, podepsat samotnou hypoteční smlouvu nebo za vás vyřídíme potřebné kroky na katastru nemovitostí i povinné pojištění nemovitosti. Dokonce i účet k hypotéce vyřešíte online. Vy jen čekáte, až bude po všem a šeříte svůj volný čas.

 

12) Musím mít k hypotéce životní pojištění?

Banky dnes nabízí tzv. pojištění schopnosti splácet, což je jistá forma životního pojištění. Za takové pojištění u banky získáte menší slevu na úrokové sazbě. Toto pojištění pak pokrývá případy úmrtí, invalidity nebo pracovní neschopnosti. Pokud ale takové pojištění nechcete, nemusíte jej mít. Toto rozhodnutí je jen na vás a vaší odpovědnosti. Lepší je udělat si takové pojištění mimo banku. Bude levnější a bude umět mnohem více.

 

Máte na nás další dotaz, který v článku nezazněl? Napište nám.

NACHYTŘETE SE

Nové články

benefits backgound
DŮVĚRYHODNOST

DŮVĚRYHODNOST

Důvěra se nedá koupit, musíme si ji zasloužit svými činy a výsledky.


Spolehněte se na nás.

BEZSTAROSTNOST

BEZSTAROSTNOST

Zajistíme za vás všechny papíry, oběhneme úřady a zajistíme financování.


Vy žijte

ODHODLÁNÍ

ODHODLÁNÍ

Ne pro nás není odpověď. Hledáme takové řešení, které dává smysl.


Vám i nám.

EMPATIE

EMPATIE

Chápeme vaše problémy i obavy. Pomůžeme vám najít řešení.


Nasloucháme.

KOMPLEXNOST

KOMPLEXNOST

Ten umí to a ten zas tohle. V FND za vás vyřešíme vše co je třeba.


Pod jednou střechou.